Ezek a rezek

Apróságok, mégis sokat számítanak…
Tervezéskor nem ez az első, amire az ember gondol, de elérkezik az idő, mikor dönteni kell burkolatváltókról, küszöbökről, élekről, kapcsolókról és dugaljakról.Engem meglepett, hogy mennyire elterjedtek a mindenféle műanyag vagy alumínium élvédők, burkolatváltók. Akár csempézésről, akár járólapozásról volt szó, de még vakolás során is, mindenki arról akart meggyőzni, hogy az élvédők elengedhetetlen tartozékok, amivel mindenki csak jól jár. Addig értem, hogy a burkolónak egyszerűbb berakni egy bufli műanyag vackot, mint összecsiszolni a sarkoknál az éleket, vagy ne adj’ isten egyenesen, lepattanásmentesen vágni a csempét… De hogy nekem mitől jobb egy ilyen, mint a pontosan illeszkedő csempékkel, padlólapokkal megoldott élek, azt nem tudom.

összecsiszolt élek metrócsempével

Vakoláskor a falak éleire azért került alumínium élvédő, hogy ne sérüljenek olyan könnyen a sarkak a hatalmas forgalomban…. Talán egy plázában érthető ez az elővigyázatosság, de nálunk nem gyakran fordul elő, hogy nekimegyünk a falaknak úgy, hogy arról levernénk a vakolatot.

Mivel a házban egyáltalán nem szerettünk volna küszöböket, ki kellett találni, milyen váltót használjunk az eltérő burkolatok között. Sok műanyag közöl lehet választani, de szerencsére vannak elegánsabb megoldások is. Nálunk a réz lesz hangsúlyosabb a króm helyett, így méterre kapható rézszálakat vettünk, amiket beszabtunk a parketta és a padlólap találkozásához. Ez valamennyivel olcsóbb megoldás (kb. minimum 2500,- ft/m helyett 960,- Ft/m), mint a kifejezetten erre a célra gyártott réz élvédők és váltók, viszont ugyanolyan jók és szépek, pontosan annyi látszik belőlük, mint amennyi szükséges: az élük. (én nem szerettem volna, ha a padló síkjából kiemelkedik, ezért a dilatációs csíkba süllyesztett rézszál tökéletes megoldás lett.)

ez egy burkolatváltónak árult T rézprofil, ami – még ha kicsit is, de kiemelkedik a padló síkjából. 2500 ,- Ft/m fölött van az ára…
Réz félkész termékek: ebből választottunk
ennek a lapos profilnak 960,-ft/m az ára
így néz ki burkolatváltóként
még beragasztás előtt, csak beillesztve a helyére

A kapcsolók kérdésében nagy dilemma volt, olyannyira, hogy az egész feladatot áttestáltam Férjre, fenntartva vétójogomat. Persze gyűjtöttem képeket, és volt elképzelésem arról, milyen kapcsolókat szeretnék (plexilapos átlátszót!), de a felkutatását ráhagytam Férjre, aki lelkiismeretesen átböngészte az egész netet a világon kapható valamennyi kapcsoló után. Találtunk régit és újat, plexit is jó drágán, és mikor már úgy volt, hogy rendelünk Kínából, rátaláltunk egy Mo.-i forgalmazóra, aki elviselhető áron kínál réz kapcsolókat és dugaljakat, “nálunk megszokottól eltérő formájú” kivitelben (a forgalmazó megfogalmazása:). Kompromisszum született, én lemondtam a plexiről, és lettek réz kapcsolóink…. (Azért ahol tapéta lesz, oda kikönyörögtem a plexit… 😛 )

nálam ezek a nyerők!
hát nem elegáns?
karos kapcsolónak hívják, van egysarkú, váltó- és csillárkapcsoló kivitelben is.
Ezek a mieink, a dugaljak is ugyanilyen réz táblában vannak.

Felszerelve majd festés után tudom megmutatni.

11 thoughts on “Ezek a rezek

 1. Jucus10 says:

  Kedves Réka!
  Tényleg gyönyörűek ezek a kapcsolók!
  Esetleg elkérhetem az itthoni forgalmazó elérhetőségét?
  Nagyon szépen köszönöm!
  Remélem hamarosan még több részletet láthatunk a házból! 🙂
  Üdv,
  Jucus

 2. Réka says:

  Szia Zsófi, köszi az érdeklődést!
  Haladunk, csak én vagyok megcsúszva a posztokkal… 🙂
  De már csak órák/napok kérdése, és élesítem a friss híreket!
  😉

 3. Réka says:

  Szia Jucus!

  Rémültem látom, hogy lehet nem is válaszoltam még a kérdésedre!!! :O
  A kapcsolókat itt tudod megnézni: http://www.varilight.hu/

  (megköszönném, ha az esetleges rendeléskor hivatkoznál a blogra! 😉

  Örülök, hogy benéztél, és elnézést az elmaradt válaszért!!!
  Réka

 4. Zsuzsi says:

  Kedves Réka! Nekem a posztban megjelenő burkolatvàltók tetszenek nagyon. Ennél egyelőre csak jóval robosztusabbakat sikerült talàlnom. Meg tudnád mondani, hogy a T burkolvàltó, ami szerepel a bejegyzésben honnan van? A ti megoldàsotok az egyszerű rézcsík persze még szebb. Ennek a méretre szabàsa hogy történt – hogy pont a burkolat rétegrenddel azonos – azaz nem àll ki a burkolat síkjàból?

Leave a Reply