Egy kis mid-century modern…

…avagy mit tudtak a múltszázad közepi designerek?

Hogy ne legyen maratoni a gyerekszobás poszt, két részre bontottam, és a kis történelmi kitekintésről külön posztban értekezek.
A kezdetekről annyit, hogy egy alapvetően szellős, világos gyerekszoba kialakításában gondolkodtam, ami azért alkalmas a sok kis biszbasz tárolására is, de nincs túlzsúfolva nehéz bútorokkal. Itt jött a képbe Apukám gyerekszoba-bútorzata, amit én is sokszor láttam nagymamámnál, de csak nemrég jöttem rá, hogy milyen menő, mid-century modern (MCM) kis alapdarabról van szó!

A gyerekszobába való installálás közben kicsit rákerestem erre a gyöngyszemre.
A csehszlovák UP Závody bútorgyárban készült, Brnoban. Ebben az időben Európa legnagyobb bútorgyárában olyan tervezők dolgoztak, mint pl. Jindrich Halabala (1903-1978), akinek ma egy foteléért szívbaj nélkül elkérnek 3-6000 dollárt is….
És hogy hogyan lehet ez? A szédületes technikai fejlődés, az űrprogramok, a kitáguló világ a vasfüggönyön túl is izgatta a tervezők fantáziáját. Az ikonikus nyugati designtermékekkel párhuzamosan megszülettek azok keleti blokkos variációi is, ugyanolyan magas szakmai és technikai tudás és kivitelezés mellett. Ez a magyarázata annak, hogy pl. az UP Závody is az egész világba exportálta termékeit.
Hogy a rothadó, imperialista-kapitalista nyugat másolása és kiszolgálása mégse legyen rendszeridegen a kommunizmussal, ezért nagyon okosan a legvadabb komcsi vezetőkről nevezték el a bútorcsaládokat. :))) Ezért hívják a mi polcrendszerünket is Klementa Gottwalda-nak 😀

Róla szerintem elég annyit tudni, hogy csehszlovák államfőként Sztálin nyomdokait követve “államosította az ipart, kereskedelmet és kollektivizálta a mezőgazdaságot. Munkatáborokat állíttatott fel, és uralma alatt mintegy kétszázezer politikai elítélt került ide vagy börtönbe”….. (forrás: Wikipédia)
Na de visszatérve a polcunkhoz: ez egy padló-plafon közé feszített pillérekre szerelhető, dobozos rendszer, ami tetszőlegesen variálható. Alapvetően három pillér közé lehet elosztani a 6, különböző méretű dobozt, és 2 sima polcot. A dobozok is polcozhatóak, és üveg, vagy teli eltolható ajtóik vannak. A bútor fafurnéros farostlemezekből készült, de vannak polcai tömör fából is. Nem tudom, hogy a röpke fél évszázad használat tette, de a furnér elég változatos színekben jelenik meg a dobozokon, és ezen az enyhe felcsiszolás sem változtatott. Láthatóan különböző anyagokkal dolgoztak, még egy bútoron belül is…
A pillérek magassága állítható, így 10-20 cm eltérést még át tud hidalni a rendszer, illetve a talpakban lévő, állítható csavarokkal ki lehet vízszintezni elég egyszerűen a szerkezetet. A tolóajtókat befogató sín a doboz lapjának síkjába benyomható, így gyerekjáték ki-be rakni az ajtókat  (pl. ha az ember letisztítaná az üveget). Sok kis apró, okos megoldás könnyíti a használatot, éreztetve, hogy komoly tervezés eredménye ez a bútor.

mcm shelfes system

térelválasztóként is funkcionálhat

mcm shelfes system

befeszítve

Kicsi változtatással tökéletes gyerekszobabútor vált belőle, amit a következő posztban mutatok meg!

Addig pedig néhány inspiráló fotó a Pinterestről:

12805709_10154010081833270_1733409135551785559_n

Naomi Watts és Liev Schreiber gyerekeinek játszószobája…

18046ef1d56687bb1c546ed9670c37a1

80ab8e273ea1d31bf716b203937d7801

Leave a Reply