Milyen a jó terasz?

Amíg nem tudok a házról friss, informatív képeket hozni, elkalandozok egy kicsit….

Ahogy egyre szebb az idő, engem is egyre jobban izgat a kert, és ezzel együtt a ház-kert közötti átmenet: a terasz!

Kezdjük azzal, mit várok egy terasztól:

1. legyen kényelmesen nagy,

2. adjon árnyékot,

3. védjen az esőtől, széltől,
4. lehessen akár nagyszabású étkezéseket is tartani rajta,

5. lehessen róla látni a kertben zajló történéseket (játszó gyerekeket, fürdőző madarakat, nyíló virágokat)

6. “szoba a kertben” jellegénél fogva legalább annyira kapcsolódjon a házhoz, mint a kerthez.

A ház tervezésénél ezeket a szempontokat is figyelembe vettük, így a terasz mérete 25 nm lett. Ide elfér egy kényelmes kerti bútor szett, és némi tologatással egy bővíthető, nagy társaságot is kiszolgáló étkezőasztal, székekkel.

Hogy mindezt szinte egész évben használni is lehessen, ezért a terasz mind a 25 nm-e fedett!

Itt engedjetek meg egy kis kitérőt…

Rengeteg (személyesen is ismert) akár több évtizede, akár most épült háznál tapasztalom, hogy a terasz csak egy lebetonozott négyszög a teraszajtó előtt.

Kisebb vagy nagyobb, de általában sosem akkora, mint amire később szükség lenne, ezért szinte kivétel nélkül utólag toldozgatják. És szinte mindig fedetlen, így a toldozgatással egy időben – vagy csak néhány év keserű tapasztalata után – valahogy lefedik, árnyékolják, bevédik az eső és a napsütés ellen.

Ugyanis hamar kiderül, hogy egy fedetlen terasz kb. 22-25 fok feletti, napos időben huzamosabb ideig nem használható. Se esőben, még ha amúgy nem is lenne hűvös, és szívesen levegőznénk a szabadban. Azaz az tavaszi-őszi még/már langyos időben a záporok miatt, nyáron az elviselhetetlen perzselő meleg miatt nem ül ki rá senki. Hogy ott ebédeljen vagy sziesztázzon, az pedig teljesen kizárt, hacsak nem pont 20 fok körüli, napos, kellemesen szellős idő van.

Persze én sem tudnám mindezt, ha nem kertes házban nőttem volna fel. A fent leírtak 30 év tapasztalata a részemről, amit természetesen az építész tervezőnknek is felvázoltam.

Mivel a teljes fedettségből nem engedtem, duzzogva (“nagyon nyomasztó lesz, de ti akartátok”) megtervezte a teraszunk tetőzetét, ami az alacsonyan járó téli napsütést beengedi a házba, de a magasan járó nyári napot nagy mértékben kiszűri még a teraszról is, az esővel, hóval pedig nem kell zavaró tényezőként számolnunk.

Könyörögve kérdem, az építészek miért nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel? Miért terveznek fedetlen teraszokat, kertes háznál emeleti erkélyt, tetőteraszt, amit soha, senki nem használ???

Szerintem nem véletlen, hogy az ország nagy részén a tornácos házak terjedtek el régen. Védett, fedett előterükkel egy nagy és kényelmes, jól használható külső teret képeztek, ami egész évben fontos életteréül szolgált a lakóknak.

Ausztriában az egész házat körbeölelő emeleti erkélyeknek van hagyománya. Gondolom azért, mert az év nagy részében a talaj vagy havas, vagy saras. Viszont a nap finom melegen süt akár még télen is, így az emeleti, napos erkélyek a legkellemesebbek.
A mediterrán kultúra kitermelte az átriumos házakat, amelyek egész nap védenek a tűző napsütéstől, de jól szellőztethető helyiségeket, árnyas belső kertet lehet létrehozni bennük, mely mikroklímájával hűti az egész házat.
A jellemzően nedves, hűvösebb éghajlaton pedig ott a rengeteg üvegezett, beépített télikert, mely amennyire lehet, közelségbe hozza a természetet, de véd a zord időjárás ellen, és hőcsapda is egyben.
Biztos vagyok benne, hogy az építészetben fontos az innováció, az újítás, de miért kell elfelejteni azt, ami hosszú kísérletezés alapján, évszázadok tapasztalatait sűrítve meghonosodott adott körülmények között? Mit ér a design, ha a praktikum – végső soron a megrendelő, a leendő lakók – rovására megy?

No de visszatérve hozzánk, ezzel az első 4 pont ki is van pipálva, méret és védelem adott.

Elhelyezkedése szerint a terasz egyrészt a nappali meghosszabbítása, másrészt a dolgozóé (később talán háló): mindkét szobából kétszárnyú teraszajtón lehet kijutni rá.

Kora reggeltől kora délutánig (kb. 4-ig) kap közvetlen napot, és egy pici csücsöktől eltekintve az egész kert belátható róla.

Mivel elég nagy és fedett, szobaszerű berendezésre is alkalmas, így az 5-6 pont is megvalósítható.

Építészünkben felmerült, hogy nem lenne-e érdemesebb a konyha közelébe helyezni, hogy az étkezések lebonyolításakor ne kelljen mindent áthurcolni a házon. Ez egy jogos meglátás, amin érdemes elgondolkodni. Esetünkben azonban a nagy teraszos kajálások csak kivételes/ünnepi jellegűek, ezért inkább hurcolászok 4 alkalommal a távolabbi konyhából, hogy cserébe  egész évben a nappali kiterjesztett része legyen a terasz.

Most pedig megmutatom az összegyűjtögetett képeket, milyen hangulatra vágyom a teraszunkon:

ez az elrendezés nagyon hasonlít a mienkhez!

Férjjel nagy egyetértésben függönyözni fogunk, mert az olyan “tengerpartos-luxusnyaralásos”, és a maradék betűző napot is megszűri, miközben szellős és világos marad a terasz.

színezni is lehet…

elegáns vonal, nekem még a műfüves fotelek is tetszenek! 😀

Kicsit gondban vagyok a kényelmes bútor ügyében. Szeretnék elnyúlni a puha, kárpitozott kerti bútoron, viszont ezek jellemzően gyorsan leamortizálódnak, ha egész évben kint maradnak. Nekem viszont nincs ötletem, hova tudnék télire elzsuppolni ekkora darabokat, hogy védve ugyan legyenek, de láb alatt ne…. így a kérdés még nyitott 🙂

(fémvázas bútor, aminek csak a párnáit kellene elpakolni?)
itt nem is bajlódtak kerti bútorral, kihozták a nappali kanapéját:)))

itt tényleg kényelmesen lehet hencseregni
barátkozom a fémvázas megoldással, a lámpa és a kis kerámia lerakó azonnal jöhetne!

A nagy belmagasság adja magát, hogy egy hangsúlyos csillárral töltsük meg.

És ha már a házban nem kapott helyet, itt nagyon szívesen burkolnék cementlappal, azok közül is ez a kedvencem!!!

 Nyilván a terasz az utolsó-utáni pont a listánkon, így előfordulhat, hogy évekig nem lesz még leburkolva pl. De a cél belőve, lehet szépen, lassan elindulni felé…;)

képek forrása: pinterest.com

3 thoughts on “Milyen a jó terasz?

  1. Anna says:

    Kedves Réka! Minden szavaddal egyet értek, és a fotók is nagyon tetszenek! A fedett terasznál nincs jobb, és ha máshonnan is kapnak fényt a helyiségek, akkor hibátlan lesz! Ellenkező esetben a szobák hátsó részében előfordulhat, hogy kicsit sötét lesz. Hasonló cipőben járok, én egy Velux fénycsatornát építtettem be, és remekül bevált! Gratulálok a blogjaidhoz, egytől – egyik remek mind 🙂

  2. Réka says:

    Köszönöm Anna, kedves vagy!
    Előtanulmányt végeztünk, és a tető úgy lett megszerkesztve, hogy a nyarat kivéve a szobák hátsó faláig is besüt a nap a teraszajtókon. De mindkét teraszhoz kapcsolódó szobának van másfelé néző ablaka is (keleti, délnyugati), így remélem elég fény jut majd mindenhova! A fénycsatorna pedig tényleg egy fantasztikus dolog!!! 🙂

Leave a Reply